·

·

Speed Reading For Dummies


Richard Sutz - Speed Reading For Dummies. Wiley, 2009. 291 lk

Raamatusse suhtumise iva on sama, mis Teach Yourself-i puhul: sama seeria raamat mis puudutas kehakeelt oli teistega võrreldes kehvem, siin aga vastupidi, parem. Seda nähtust võib esile kutsuda ka käesoleva raamatu ilmumisaeg: 2009. aastal ilmunud raamat on loomulikult parem kui need, mis ilmusid üheksakümnendate alguses.
Sissejuhatuses kirjutab autor, et oli Evelyn Wood-i isiklik sõber. Richard hakkas kiirlugemisega tegelema üle 30 aasta tagasi, aga tehnika ise pidavat olema umbes 100 aastat vana.
Selle raamatu tehnika võib kokku võtta kolme punkti: esiteks ära (sub)vokaliseeri, ära astu sammugi tagasi (regress) ja vaata sõnu mitte iseseisvalt, vaid puntratena. Eelmistest raamatutest jäi meelde katse, milles tehti selgeks, et inimene võib korraga meeles hoida umbes seitse mäluühikut (nt telefoninumber) või siinpuhul sõna. Selle raamatu eesmärk on treenida lugejat haarama sõnu puntratena. Tagajärjeks on nähtus, et raamatus on rohkem harjutustekste kui midagi muud. Alguses on puntraharjutused mõne sõnaga, aga mida kaugemale raamatus jõuad, seda suuremaks need puntrad muutuvad.
Skimming and scanning saab samuti tähelepanu. Richard arvab, et see tehnika on vahel vägagi kasulik ja juhendab kuidas jätta lugedes vahele vähetähtsat ja märgata olulist (propositional phrases mis vastavad küsimustele mis, kus, kuna, milline ja kuidas). Veel juhendab ta lugejat ära kasutama kirjutamisstruktuuri ja märkama signaalsõnu (contrast, comparison, example, causation jne).
Silmade treenimisest oli palju. Mõne neist võtan hea meelega kasutusele: nt silmade pööritamine (lihtne!), erinevatel kaugustel olevaid objekte 10 sekundit vaadata (nn 10-10-10 harjutus) ja muidugi see, et hõõrud käed soojaks ja siis toetad 10-15 minutiks silmadele.
Meeldib see, et raamat ei vajunud lõpus ära nagu mõned eelmised, aga tasakaaluks oli terve raamatu ulatuses justkui lõputult harjutustekste. Raamatu lõpus on 2000 enimkasutatavat inglisekeelset sõna, mis moodustavad 75% Project Guternbergi 13000st raamatust. Nende 2000 enimkasutatud sõna seas olid ka "Israel" ja "Jerusalem", mis minu arvates ütleb midagi Gutenbergi raamatute kohta.
Kokkuvõttes taastas see minu usu For Dummies seeriasse ja nii mõnegi kiirlugemise nüansi kohta sain ka uusi teadmisi. Põial püsti.

0 comments:

Post a Comment