·

·

Teach Yourself Speed Reading


Tina Konstant - Teach Yourself: Speed Reading. McGraw-Hill, 1996. 191 lk

Pean tunnistama, et viimasest (ehk tegelikult esimesest) kokkupuutest Teach Yourself seeriaga ei jäänud mulle sellest kõige parem mulje. See kord oli mulje parem, mis paneb mind arvama, et asi oleneb valdkonnast (või autorist). Sain sellest teosest nii mõnegi uue asja teada ja kokkuvõttes oli hariv lugemine. Kui lõppu jõudsin, olin pisut üllatunud, et nii kiiresti läbi sai (oleksin hea meelega jätkanud).
Selle teose järgi pärsivad kiiremini lugemist kaks asja: et me loeme oma kõrvade mitte silmadega (vokaliseerime) ja et lehekülgedel ning meie ümber olevad asjad tähelepanu nii kergesti kõrvale juhivad.
Ühes kiirlugemise raamatus hoiatati (tekstist) üle libisemise (skimming) eest. See raamat aga soovitab seda ära kasutada ja kasutada "skimmimise ja skännimise" tehnikat - otsida leheküljelt vajalikku informatsiooni. Veel soovitab autor kasutada passiivset ja aktiivset lugemist, et leida raamatust kõige olulisemad kohad ja neile pöörata tähelepanu. Nagu eelmisedki, leiab ka see kirjutaja, et raamatut tuleks läbi lugeda/vaadata mitu korda, erinevate süvenemisastmetega. Eelkõige selle sisuga tutvumise eesmärgil.
Hea mõte tundub olevat ka enne tundmatu valdkonna raamatute lugemist läbi lugeda mõni väiksem artikkel või wikipedia lehekülg internetist. Seega tegin õigesti, et enne kiirlugemise raamatute kallale minemist vaatasin üle ühe blogipostituse olulisemate kiirlugemise punktidega (või "lugemise müüdid"). Kui sa loed millegi kohta, millest sa enne lugemist mitte midagi ei teadnud, siis on peaaegu võimatu loetut meelde jätta.
Veel sain teada, et stress vallandab ajus hormooni cortisol, mis hävitab glükoosi e "ajutoitu". Selle pärast võib ekstreemse stressi all mitte moodustuda uusi mälestusi ja see "pingeline hetk" läheb meelest. See on huvitav, kuidas kehakeele ja kiirlugemise raamatud võivad rikastada arusaamist kehakeemia kohta.
Tähelepanuväärne on ka see, et see on esimene raamat, mis annab soovitusi kiirlugejatele kes loevad arvutimonitorilt ja kelle emakeel pole inglise keel (tundsin ennast positiivselt puudutatuna). Paberkandjal raamatu (kiir)lugemine on kergem kui vähem pilgutad, monitori jõllitades tuleb tihti ja teadlikult pilgutada.
Minu arvamus: üsna hea.

0 comments:

Post a Comment