·

·

Consciousness An Introduction


Susan Blackmore - Consciousness - An Introduction. Oxford University Press, 2004

Pikim võõrkeelne raamat, mille lugemisega olen hakkama saanud (476 lk). Raamatu põhiprobleemiks on haigutav kuristik materiaalse aju ja immateriaalse teadvuse vahel. Kirjutatuna õpiku vormis, hõlmab see paljusid erinevaid aspekte inimteadvusest, selgitab teooriaid ning tutvustab ideid. Lugemise teeb raskeks see, et (väga mitmekülgset) erialast jargonit on palju. Näiteks võib ühes ja samas lauses kohata selliseid raskestihääldatavaid sõnu nagu homunculus, skein ja phlogiston.
Raamatu parimateks osadeks on arutlused tehisintellekti või masinteadvuse loomisest, erakordsed ajukahjustuste caseid, uimastid, unenäod ja mediteerimine.
Uimastite peatükk tabas mind üllatusena: autor kirjeldab marihuaanat kui "ilusat taime" ja ülistab psühhedeelist kogemust. Ümber on jutustatud ka LSD avastamise lugu (sh legendaarne jalgrattasõit) ning mainitud Timothy Learyt ning tema kaasaegseid. Väga huvitav on Farthingu nimekiri funktsioonidest, mida uimastid mõjutavad: 1. tähelepanu; 2. taju; 3. kujutlusvõimet; 4. sisemist dialoogi; 5. mälu; 6. kõrgema astme mõtteprotsesse; 7. tähendusi ja tähtsust; 8. ajataju; 9. emotsionaalseid tundmusi ja väljendusi; 10. erutust; 11. enesekontrolli; 12. mõjustatavust; 13. minapilti ja 14. identiteeti.
Teada sain, et meme mõiste vermis Dawkins 1976. aastal, et illustreerida Universaalset Darwinismi ja tuua näide muust paljunejast kui geenist (sellest ka sarnane kõlapilt gene ja meme vahel).
Põhjalikult selgitatakse unenägusid ja REM une erinevust mitte-REM unest. Lucid Dreaming on pälvinud terve peatüki ning teada sain kavala nõksu, kuidas seda indutseerida: ühele käele kirjuta D (Dreaming) ja teisele A (Awake) ning mitu korda päevas võrdle neid ning otsusta, kummas olekus sa oled - kui niimoodi piisavalt toimida, võib sama komme kaasa tulla unenägudesse ning õige vastusega tulla unenäos teadvusele. Muidugi on ka lihtsamaid meetodeid, nt spetsiaalsed prillid, mis analüüsivad silmade liikumist ning kui oled REM unne jõudnud, toob sind elektrisokiga teadvusele sind äratamata (kannab nime NovaDreamer).
Väärtuslik teadmine on ka see, et alkoholism ja alatoitumine võivad tekitada püsivaid ajukahjustusi mälule (nn Korsakoffi sündroom).
Kokkuvõttes huvitav raamat, mis võtab kokku teadvusealaseid mõtisklusi filosoofidelt, psühholoogidelt ja isegi neuroteadlastelt. Põhjalik ja informatiivne.

0 comments:

Post a Comment