·

·

Emotions Revealed


Paul Ekman - Emotions Revealed: Recognizing Faces and Feelings to Improve Communication and Emotional Life. Times Books, 2003. 285 lk

Vähemalt kolmandik (seni minu poolt läbi loetud) kehakeeleraamatutest mainivad Ekmani kuute universaalemotsiooni. Lisaks põhineb kehakeelealane krimisari Lie To Me Ekmani raamatutel ja uurimustöödel (ja peategelane otseselt Ekmani isikul). Needless to say, tema raamatute lugemiseni jõudmist ootasin ma huviga. Mitte asjatult - tal on sorav ja köitev kirjutamisviis, millega isegi kõige teaduslikumad viited saavad ilukirjandusliku maigu.
Käesolevas raamatus selgitab psühholoogi haridusega Paul Ekman emotsioone ja nende toimimist. See, et emotsioonid ilmnevad kindlate lihaste kokkutõmmete läbi meie nägudel, on kõigest jäämäe tipp.
Inimesed näitavad privaatsuses ennast tagasi hoidmata oma kaasasündinud väljendusi, avalikkusele aga hallatud (managed) väljendusi. Emotsioon on protsess, nagu kindlat tüüpi hindaja (automatic appraisal), mida mõjutab meie evolutsiooniline ja isiklik minevik ja millega me tajume olulisi muudatusi oma heaolus ja mis käivitavad füsioloogilisi muutusi ja emotsionaalseid käitumisi, et situatsiooniga toime tulla. Emotsioonid on arenenud selleks, et aidata meil kõige elulisematel momentidel kiiresti reageerida (emotsioonid mängivad üliolulist rolli otsustamises). Mikroväljendused (microexpressions) on väga kiired näolihaste liigutused mis kestavad vähem kui viiendiku sekundist ja mille kaugu tõeline emotsioon "lekib". Inimestel on komme tunda õiget emotsiooni, aga valel tugevusastmel (nt tunda muret, kuid ülereageerida ja olla sügavalt hirmunud). Samuti on inimestel komme tunda mingis situatsioonis valet (ebakohast) emotsiooni (need sõltuvad emotsionaalsetest päästikutest). Emotsioonid võivad valla pääseda ka teiste emotsioone tunnistades (Facial feedback hypothesis).
Raamatu põhiosa selgitab kuute universaalset emotsiooni ja nende väljendusi detailselt ja ohtrate näidetega (osad pildid kuulsustest, osad autorist endast ja osad tema tütrest). Need on kurbus ja agoonia, viha pälvis "kõige ohtlikuma emotsioonina" eraldi peatüki, üllatus ja hirm mida on üksteisest raske eristada, jälestus ja halvakspanu ning viimaks nauditavad emotsioonid e õnnetunne. Raamatu lõpus on The Test e 14 leheküljesuurust pilti, millega oma näolugemisoskusi proovile panna.

0 comments:

Post a Comment