·

·

Unmasking The Face


Paul Ekman and Wallace V. Friesen - Unmasking The Face: A guide to recognizing emotions from facial expressions. Malor Books, 2003. 212 lk

Mõistmine on protsess. Iga Ekmani raamatu (üle)lugemisega täienevad teadmised inimese näoilmetest. Temast kaugemale minna selle informatsiooni saamiseks tundub asjatu, kuna samaväärselt põhjalikku tööd ei paista eksisteerivat. See on ka ilmselt põhjus, miks väga palju kasulikke viiteid selles raamatus ei sisaldu. Carol Izard ja Silvan Tomkins said üles märgitud, aga nende kirjutisi ei pruugi, just nagu Eibn-Eibensfeldti omi, olla saadaval. Viimase kohta sain vähemasti nii palju rohkem teada, et teda on avaldatud ka inglise keeles.
Seda konkreetset raamatut lugesin enne Emotions Revealed'i, aga mitte lõpuni (mistõttu jätsin ka kokkuvõtte tegemata). Seekord lugesin lõpuni ja tegin ka märkmeid. Näiteks tundus oluline üles tähendada põhilised näoosad, mis emotsioone väljendavad: otsmik, kulmud, silmad (täpsemalt nende vahetu ümbrus), põsed, nina, huuled ja lõug (chin).
Oluliseks määratluseks (mitte ainult näo, vaid ka muude kehaosade väljendusvõime kategoriseerimiseks) on kolm signaalitüüpi: (1) static - nt nahavärv, pea kuju jne; (2) slow - nt püsivad kortsud; (3) rapid - nt kulmude tõstmine. Sealjuures on oluline täheldada, kuna saab ilmest embleem (ajaline mõõde). Ja siis muud mõisted, mida ei hakka selgitama: display rules (cultural, personal, vocational requirements); mock expression; qualifying (commenting), modulating, falsifying; simulating, nautralizing, masking; blended expressions, conversation punctuators.
Kokkuvõttes juba kerge lugemine. Facial deceit peatükk jäi minu jaoks pisut häguseks, aga eks hilisem ülelugemine parandab ka seda. Ütleksin, et päris hea.

0 comments:

Post a Comment