·

·

The Nonverbal Advantage


Carol Kinsey Goman - The Nonverbal Advantage: Secrets and Science of Body Language at Work. Berrett-Koehler, 2008. 216 lk

Seda raamatut on lihtne lugeda, see sisaldab piisavalt illustratsioone ja lõigud lõppevad harilikud lehekülgede lõpus (laused poolituvad harva üle lehekülje). Lihtne lugeda ka selle tõttu, et sisaldab peaaegu igas lõigus mõtet või isegi lauset, mis eelnevatest raamatutest on tuttav. Vahel isegi nii tuttav, et võiksin märksõnadega eelmistest raamatutest üles otsida, kust autor "oma mõtted" saanud on. Kahtlustan, et Carol luges enne oma raamatu kirjutamist minuga sarnaselt läbi kõik saadavalolevad teemakohased raamatud ja tegi neist pm oma kokkuvõtte. Sellele viitab ka fakt, et ta mainib tekstis nii Pease'e kui ka Joe Navarrot. Esimese kohta paljastab ta, et Pease'i paarike kasutas pupillomeetriat, et tõsta mingisuguse huulepulga läbimüüki 49% ja Navarro kohta mainib ta, et tänapäeval õpetab Joe pokkerimändijaid märkama kehakeelt.
Ükski taoline raamat ei saa aga olla karbonkoopia ja nii mõnigi asi tuli mulle siiski uudisena. Mirror Neurons. Itaalia teadlased uurisid macaque ahvide ajurakke ja tegid kindlaks milline osa ajust aktiviseerub kui ahv haarab pähklite järele. Kogemata selgus, et samad ajurakud aktiviseerusid, kui teadlased ise võtsid pähkleid. Aju ei tee vahet, kas tegevust sooritab tema ise või ta näeb tegevust sooritatavat. Inimesel on samuti sellised rakud. Limbic synchrony on veel üks nimi heale lapsele, keda eelmises raamatus nimetati interactional synchronyks.
Et see raamat on suunatud (keskastme?) juhtidele, sisaldab see ärimaailmas harilikku stampi, mida näen kehakeele kallal esimest korda e The Five C's of Body Language. Need on elemendid, mida kehakeelt lugedes tuleb tähele panna: context, clusters, congruence, consistency ja culture. Kõik need sõnad on eelmistest raamatutest juba liigagi tuttavad aga esmakordselt näen neid rivistatuna. Mida varasemates raamatutes ei olnud või mida ma polnud märganud on see, et inimesed hoiavad hinge kinni moment enne valetamist.
Midagi oli siiski veel, mis mind pisut häiris: kui mitteverbaalne ja verbaalne sõnum lahknevad, siis eelistatakse võtta arvesse mitteverbaalset. Coral väidab, et naised teevad seda meestest enam. See ei ole ainus asi, mida autori sõnul naised teevad tihemini. In fact, taolisi ootamatuid tähelepanekuid oli raamatus sama palju kui asju mis tema sõnul on hardwired inimese olemusse. Muu hulgas sain teada, et Max Weber oli esimene, kes kasutas tänapäevases tähenduses sõna "karisma". See selgitab, miks Weberi kirjeldus karismaatilisest juhtimisest niivõrd paeluv oli.
Kokkuvõtteks võin öelda, et The Nonverbal Advantage on üks paras kokkuvõte teistest populaarteaduslikest kokkuvõtetest kehakeelest. Mõne teisega võrreldes on see raamat ülimalt pinnapealne ja muuks ta (mulle) hea ei ole kui kordamiseks.

0 comments:

Post a Comment