·

·

Body Language by Allan Pease


Allan Pease - Body Language: How to read others' thoughts by their gestures. Sheldon Press, 1988. 148 lk

Ja ongi läbi kaheksas raamat, mis pidi olema viimane. Juhtus aga nii, et isegi enam kui sama arv kehakeelest kõnelevaid raamatuid on veel ees ja ma tunnen, et esimesest kaheksast tõepoolest ei piisanud. Nüüd aga sellest kõige populaarsemast kehakeeleraamatust mõni sõna.
"Kuidas lugeda teiste mõtteid neide øestide abil" oli esimene kehakeeleraamat mille ma elus läbi lugesin ja seda 2007. aastal. Siis tundus see (eesti keelde tõlgitud) raamat olevat täis tuubitud väärt teadmisi millel on hiiglaslik praktiline väärtus. Nüüd pärast sama raamatu uuema ja mahukama versiooni (The Definitive Book of Body Language) pluss veel mitme selleteemalise teosega tutvumist leian, et see "esimene" sisaldab ääri-veeri skeletti sellest ainest. Raamatu põhipunktid on Pease'i uuemates teostes sõna-sõnalt samaks jäänud ja ülejäänu tundub lihtsalt tarbetu või liialdatud. Palju asju on isegi teiste raamatute poolt ümber lükatud. Väga selgelt hüppab esile see, et raamatu sihtgrupiks on müügimehed - mistõttu mitmed märkused kehtivad vaid kellelegi, kes soovib oma ideed või toodet teistele maha parseldada. Õnneks on raamat lühike, rohkete piltidega ja teda võib pidada klassikaks, aga millekski enamaks enam mitte.
Ainus uus teadmine, mida varem polnud märganud või tähtsaks pidanud oli märkus, et naiste pupillid suurenevad pornot vaadates veel enam kui meestel. Ja väga armas sentiment oli raamatu sissejuhatuses, milles Pease ütleb, et nii nagu linnuvaatleja tunneb mõnu tiivuliste jälgimisest, nii võib non-verbalistil olla hiiglama lõbus lihtsalt istuda ja inimesi vaadelda.

0 comments:

Post a Comment