·

·

What Every BODY is Saying


Joe Navarro - What Every BODY is Saying: An Ex-FBI Agent's Guide to Speed Reading People. HarperCollins, 2008. 269 lk

Senistest raamatutest on see olnud kõige lihtsamini mõistetav. Joe Navarro jutustab kehakeelest selgelt ja täpselt, teeb asjalikke üldistusi ja toob kehakeele näiteid kriminaaljuhtumitest. Ta pakub huvitavaid fakte elu kohta, räägib teravmeelselt oma isiklikest kogemustest ning läheneb kehakeelele aju ülesehituse seisukohalt. Tema käsitlus kehakeelest on seotud imetajaajuga. Judi James rõhutas seda, et inimene peab tasakaalustama oma loomalikke tunge ja inimlikku mõistust. Joe Navarro käsitluses on see otseselt seotud konfliktidega imetajaaju ja neocortexi vahel.
Kehakeel väljendab tema käsitluses kahte äärmust: mugavust ja ebamugavust. Terve tema käsitlus on üles ehitatud märkama, kummale äärmusele üks või teine øest viitab. Pacifying on sõna, mis tema käsitluses on prominentne ja mis võib olla korravalvurite kõnest pärinev. Pacifying on igasugune ennastlohutav tegevus mis vallandab kehas endorfiine (kaela sügamine, lauba hõõrumine, reite silumine jne). Teine uus ja huvitav termin on isopraxism e teaduslik termin mis tähendab sama mis mirroring, echoing ja mimicking.
Väga oluline täpsustus Navarro poolt puudutab eelmistes raamatutes tihti kasutatud väljendit fight or flight, mis tema arvates on ebatäpne - kui me kõigepealt ründaksime ja siis põgeneksime, oleksime kõik alalistes sinikates. Ta täpsustab, et reaalsuses on järjekord freeze, flight and fight. Suures hädaohus me kõigepealt peatume, siis proovime põgeneda ja alles viimase võimalusena võitleme.
Huvi tekkis näha oma silmaga kindlaid videosalvestisi. Hitler olevat oma käeliigutusi esmalt peegli ees ja siis videosalvestistega parendanud. Osad videod pidavat tänapäevani säilinud olema.
Peatüki mis käsitleb petu märkamist lõpetab ta mõttega, et "unfortunately, there is no 'Pinocchio effect'." Body Language for Dummies väidab aga täpselt vastupidist: kui keegi valetab, vallanduvad kemikaalid nimega catecholamines, mis panevad tundlikud nina limaskesta kiud paistetama ja selle nimi on Pinocchio Response. Navarro kas ei teadnud või ei pidanud väärtuslikuks seda mainida (kehakeemiat puudutab ta väga pinnapealselt).
Kokkuvõttes on see üks parimaid kehakeelealaseid raamatuid: pildid on tabavad, selgitused täpsed, jutustused huvitavad ja puudutatakse kõiki kehaosi. Hea lugemine. [Ka eesti keeles.]

0 comments:

Post a Comment