·

·

The Definitive Book of Body Language


Allan & Barbara Pease - The Definitive Book of Body Language. Pease International, 2004. 404 lk

Esimene kehakeeleteemaline raamat neist kaheksast, mille plaanin käesoleva kuu jooksul läbi lugeda. Kuna see on esimene, on see kindlasti ka kõige mõjusam (ühtlasi üks mahukamaid). Allan Pease kirjutatud on neist kaheksast veel üks, mis on peaaegu kolm korda lühem ja mille kavatsen läbi lugeda viimasena.
Raamat on paeluv, õpetlik ja kergestiloetav. Selgitused on meeldejäävad, osad rikastatud huumoriga, rohkesti on illustratsioone. Paljude asjade puhul jutustatakse natuke ka ajaloost, mis loob üpris hea kujutluse kust kultuurilised nüansid pärinevad. Hea näide on erinevus Lääne ja Jaapani suhtumises nuuskamisse. Põhjus miks me Eurooplased peame nuuskamist igat kombekaks ja ei samasta seda toimingut nt tagumiku pühkimisega peitub tuberkoloosis - Euroopas levis see niivõrd agaralt, et valitsused pidid sekkuma ja nuuskamise muutma aktsepteeritavaks nähtuseks (pean veel uurima kuidas).
Lahti on mõtestatud enamik argiseid poose ja liigutusi, mistõttu pärast raamatu lugemist võib inimestele vaadata täiesti uue pilguga. Tihti võrdlevad autorid inimest ahviga ning toovad esile asju, mis meid eristavad, kuid mis on pärast sadu aastatuhandeid siiski jäänud sarnaseks. Rõhku on asetatud ärikeskkonnas toimimisele. Isegi nii väga, et õpetatakse, kuidas oma kabinetti ümber seadistada, et luua kas õdusat või autoriteetsed keskkonda.
Kokkuvõttes on see köide niivõrd laiahaareline, et puudutab pm kõike alates kaugustest ja lõpetades pupillomeetriaga (mille olemasolu oli paras üllatus). Muidugi viitatakse korduvalt ka Paul Ekmanile ja FACS-ile. Mitmed lõigud raamatust olen enda jaoks ka emakeelde tõlkinud, et paremini meelde jätta. See on raamat, mida varem või hiljem loeks uuesti. Ja siis uuesti. Ja uuesti.

0 comments:

Post a Comment