·

·

Ancient Egypt: A Very Short Introduction


Ancient Egypt: A Very Short Introduction. Oxford University Press, 2004. 209 lk

Iidse Egiptuse teemal on see esimene raamat mille olen läbi lugenud. Neid loen lähiajal kindlasti palju läbi, sest nii õpin ma iidsete tsivilisatsioonide kursuse tarbeks. Pealegi polnud "väga lühike sissejuhatus" rohkemat, kui seeria nimi lubab. Üldpilt iidsest egpitusest, selle uurimisest ja populaarkultuuri sulandumisest on käes, nüüd tuleb põhjalikema raamatutega teadmisi selle najale ehitada. Siinkohal teen mõned ülestähendused, mis aitavad sisu meelde jätta.
Egiptuse riigil oli monarhiliste omadustega valitsus mis koosnes eliidist kes kontrollis ligipääsu veele. Sellist taktikat kasutas USA Mehhiko vastu ühes futuristlikus filmis, kus magedavee varud hakkasid otsa saama ja kohaliku veevaru kasutamise eest pidid vaesed inimesed maksma.
Piltkirjast järeldusi tehes on väga raske eristada reaalsust väljamõeldistest. Olen spekuleerinud, et samasugune nähtus tekiks siis, kui meie tsivilisatsioon sureks välja ja mõne tuhande aasta pärast avastab uus kõrgeltarenenud tsivilisatsioon meie prahi ja teeb järelduse, et Harry Potter on ajalooline allikas.
Iidse Egiptuse kronoloogiat koostatakse kuningate nimekirjadest (king-lists). Kuningaid seostati nende eellaste ja järglastega (nii nad tõendasid, et on tähtsad) ja see võimaldab erinevatest allikatest kokku panna enam-vähem täpse nimekirja. Hea on see, et üles märgiti ka nende valitsemisaeg (tõenäoliselt mitu üleujutust juhtus), halb on aga see, et nendest allikatest on säilinud vaid fragmendid (mis on ära jaotatud erinevate muuseumite vahel). Teatavasti ei olnud iidsetel egiptlastel muud ajaarvamist kui nende kuninga elu- või valitsemisaeg - iga uus valitseja tõi kaasa uue ajaarvamise.
Ka tähendas pulli või kuningat. Foneetiliselt oli see sarnane sõnale, millega viitati kuninga jumalikule osapoolele või teisikule. Iidsete egiptlaste ususüsteemis eksisteeris füüsilisele kehale lisaks veel ka kolm teist olulist elementi, ka, ba ja akh, mida kõiki peeti hädavajalikuks inimese allesjäämisele enne ja pärast surma. Nendele aspektidele lisaks moodustas inimese kui sellise veel ka tema vari ja tema nimi.
Rahvusliku identiteedi osas mainitakse, et iidsed egiptlased määratlesid ennast ühtse rahvusena kultuuri mitte nahavärvi järgi. See läheb aga vastuollu afrotsentristide arvamusega. Nemad usuvad, et egiptoloogia on eurooplaste poolt tainted ja iidne egiptuse toponüüm Kemet mis tähendab tõlkes "must maa" viitab elanikkonna nahavärvile, mitte viljakale mustale mullale. Selle vaatega olen tutvunud läbi afrotentristliku hip-hop muusika mis väidab, et mustanahalised lõid tsivilisatsiooni ja valged röövisid selle. Naljakal kombel raamatu viimases peatükis isegi mainitakse mingisugust hip-hop albumit "Cleopatra and the tomb of Nefertiti", aga ei last.fm ega discogs.com anna sellest tunnistust. Mina mõtlesin pigem Dead Prez-i ja veel mõnda äärmuslikku räpparit kelle häält mäletan kuid nime mitte. Teen siinkohal ka märkuse, et Nefertiti nime võttis omaks mustanahaline naisräppar, kes 94ndal aastal avaldas isegi muusikavideo "Visions Of Nefertiti" - Nefertiti büsti kujutatakse videos scratch-imise ajal. Ennustan, et see teema (Ancient Egypt) hakkab mulle veel väga meeldima.

0 comments:

Post a Comment