·

·

The Manipulated Man


Esther Vilar - The Manipulated Man. Pinter & Martin, 2005. 155 lk

Esmakordselt avaldatud aastal 1971. Käesolev raamat on eellane Sex-Plyotationile ja sisu paljuski kattub. Sisuliselt vaidleb Esther vastu feministidele, kes väitsid, et naist on rõhutud ja ära kasutatud ning selgitab kuidas olukord on tegelikult hoopis vastupidine. Naine kasutab ära meest ja seda kõige alatumail kombeil.
Esther ütleb, et tänapäva mees vajab feministe rohkem kui tänapäeva naine, kuna feministid kujutavad mehi nii nagu mehed ise: egotsentriliste, võimuhullude, jõhkrate ja piiranguteta kui asi puudutab nende loomalikkude vajaduste rahuldamist. Mehed vajavad taolist brutaalsuse aurat. Osaliselt selleks, et tunda ennast positsioonis kus nad enam ammu ei ole. Naistel on rohkem eeliseid ja väidetavalt ka 80% maailma rikkustest.
Näiteks tuuakse see, et naistele pole sõjaväeteenistus kohustuslik. Kuigi meeste keskmine elupikkus on lühem, lubatakse neid hiljem pensionile. Mehed võivad "laenata" oma lapsi, naised võivad lapsed endale jätta. Mehed toetavad majanduslikult naisi, naised mehi väga harvadel puhkudel. Ja mida igaüks teab peast: kui vanem naine on seksuaalsuhtes noormehega, siis on ta tema "ära võlunud"; kuid kui vanem mees mängib samasugust mängu alaealise tüdrukuga, siis on tegu seksuaalkuriteoga.
Täielikult nõustuda oskan vaid ühe lausega sellest raamatust: USA majanduslik ülemvõim ei mõjuta mitte ainult poliitikat, teadust ja kultuuri teistes kapitalistlikes riikides aga ka suurel määral nende riikide rahvastiku ühiskondlikku käitumist. Käesoleva raamatu kontekstis tähendab see, et USA-s välja kujunenud soonormid on üle kandunud ka meile Ida-Eurooplastele.
Kuna autor on sotsioloog, on raamatus tegelikult ka nii mõnigi insightful tähelepanek, mida varem pole kohanud. Näiteks see, et inimesi huvitavad nümfomaansed naised just tänu nende vähesusele umbes samal kombel nagu enamus filme ja raamatuid kõnelevad rikastest inimestest kuigi nad moodustavad ühiskonnas väga väikese osaku. Kopeerin siia raamatu lõplikku järelduse, mille tähendust on raske mitte väärtustada:
"Only woman can break the vicious circle of man's manipulation and exploitation - but she will not do it. There is absolutely no compelling reason why she should. It is useless to appeal to her feelings, for she is callous and knows no pity. And so the world will go on, sinking deeper and deeper into this morass of kitsch, barbarism, and inanity called femininity. And man, that wonderful dreamer, will never awaken from his dream."

0 comments:

Post a Comment