·

·

Sex-Ploytation


Matthew Fitzgerald - Sex-Ploytation: How women use their bodies to extort money from men. April House, 1999. 120 lk

The average American woman is a whore. Her vagina is a business, and this business is extortion. Esimesed peatüki esimesed laused võtavad suures plaanis kokku selle, millest see raamat kõneleb. Autor väljendab ilmekalt ja vahel ka vaimukalt oma arvamust naistest, kes kasutavad seksi tööriistana. Üldistusi on mitmeid, kuid tagamõte on õige - autor pöörab tähelepanu naise-mehe suhtele minevikus ja osutab sellele, kuidas tänapäeval on tasakaal läinud paigast ja tagajärjeks on seltskond naisi, kes tahavad soolist võrdsust, mis on kallutatud olema naiste suhtes võrdsem.
Feminismist on palju juttu ja autor räägib elavalt selle liikumise ajaloost, taotlustest ja isegi põhiväidetest, mida ta siis hoolega ümber lükkab. Mehed ja naised on vaimselt ja füüsiliselt erinevad ja raamatust hõngub mõttelaadi, et tänapäeval ei võeta seda fakti tõsiselt.
Peatükkide lõpus on leheküljed tiitliga "Man on the street", mis toob näiteid suvaliste meeste ütlustest, mis on üpris anekdootlikud. Enamus neist kõnelevad sellest, kuidas naised on rahaahned ja hindavad mehi nende majandusliku väärtuse järgi. Kohtingud ja abielu on prostitutsioon, kuna nende käigus vahendatakse väärtuste (söök, raha) eest seksi.
Mitu korda ostutatakse tähelepanu sellele, et naised tõstavad oma rindu esile kui nad soovivad midagi saada. Uus teadmine on ka see, et rindade suurus pole kuidagi seotud piimakogudega mida nad suudavad toota. Mainimata jääb muidugi see, et ka mehed tõstavad oma rindkere esile atraktiivsete vastassooliste seltskonnas, et näida suurem ja agressiivsem. Aga miks peakski ta seda mainima? Objektiivsusest ei saa selle raamatu puhul kõneleda, sest controversial põhiseisukoht on juba esimese peatüki esimeses lauses kirjas. Arutluse asemel on seisukohtade tõestamine. Lugemine on huvitav, sest see tõestamine on teostatud paeluvalt.

0 comments:

Post a Comment