·

·

Egyptian Myth: A Very Short Introduction


Geraldine Pinch - Egyptian Myth: A Very Short Introduction. Oxford University Press, 2004. 161 lk

Käesolev raamat annab ülevaate Vana-Egiptuse mütoloogiast. Kahjuks on raamat pinnapealne ja annab vaid kõige üldisema pildi sellest, millesse iidsed egiptlased võisid uskuda - võisid, sest mütoloogia ei ole väga täpne teadus ja tänaseni säilinud allikate kaudu võib vaid oletada, millised olid tollased uskumused. Tegin mõned märkmed asjadest, mis mulle rohkem huvi pakkusid.
Nagu näiteks "Kleopatra nõel". Eurooplastel on loll komme transportida obeliske ühest maailma otsast teise. 1881. aastal püstitati Thutmose kolmanda obelisk Central Parkis. Kolm aastat hiljem sai valmis peaaegu pool sajandit ehitatud Washinton Monument, mis imiteeris obeliske Euroopa pealinnades kuid oli neist märksa suurem. Kirjutised Kleopatra nõelal ütleb, et selle valmistada lasknud kuningas Thutmose III pühendas selle jumalale Ra-Atum, kes väidetavalt lõi esimese elu nii, et masturbeeris ja asetas seemnevedeliku endale suhu. On üpris ilmne mida obelisk sümboliseerib.
Ja samas lõppeb raamat mõttega, et "Kleopatra nõel" tähistab (celebrates) päikesetõusu (mitte erektsiooni?) ja taassündi (sünd - rasestumine - erektsioon!).
Kui araablased seitsmendal sajandil (tollal kristliku) Egiptuse vallutasid, olid nad Iidse Egiptuse religiooni vastu vaenulikud kuid araabia õpetlased olid huvitatud alkeemiast ja säilitasid mõne näite tekstist mida tunti Hermetica nime all. Minu jaoks on see üks obscure Argentiina heavy metal bänd 1985ndast aastast, kelle albumikaant ma otsisin kord edutult taga.
Viljakasvatus sõltus viljakast mullast, mida ujutas üle magedavesi Niilusest. Kohtades kus meri oli tõusnud ja pinna soolaga katnud, taimed ei kasvanud. Seepärast räägib üks müüt ahnest merekoletisest kes ähvardas katta kogu maa kui talle ei pühendata rohkem ande. Seth - tugevaim jumal - ajas merekoletise tagasi.
Paljud jõehobud olid roosakaspunased ja punane oli kurjuse värv. Seth olevat võimeline võtma jõehobu kuju, et rünnata oma venda Osirist või tema vennapoega Horust või selleks, et päikesejumala vastu mässata. Horus oli see, kes jahtis Sethi jõehobu kujul ja pussitas teda maagilise harpuuniga igasse kehaossa.
Selleks, et moodustada rahvusriiki, kasutasid varajased kuningad mitmeid meetodeid. Nad süstematiseerisid kirja ja kunsti et luua võimas kujutlus uuest riigist umbes nagu logod ja kaubamärgid reklaamivad tooteid tänapäeval. Teiseks astus kuningas suhtesse kõigi kohalike jumalustega, muutudes religioosseks juhiks kogule riigile. Kolmandaks reklaamis Egiptuse eliit kontsepti "heast võimust", nii et keskvõimu nähti kui osa pühast ettemääratusest.
Sõna ka võis pärineda sõnast, mille tõlkeks on nourishment. Ka-sse suhtuti kui surematusse jõusse mis pesitses iga kuninga kehas. Kuninga ka "toitis" (nourished) kõiki tema alamaid. Iga kuningas oli kuulu järgi "oma ema pull".
Sage Francis ütleb oma loos "Going back to rehab" sõnad: "My right eye is sunrise, the left is sunset" ja nüüd lõpuks oskan seda millegagi seostada. Horuse silm tähendab seda, et tema paremat silma võrreldakse päikese või hommikutähega ja vasakut silma kuu või õhtutähega. Päikeseketast austati kui Ra täideviivat võimu maailmas, kui kõike nägevat silma taevas. Sage Francis on Vana-Egiptuse mütoloogiaga ilmselt tutvunud, sest loos "Sun vs. Moon" ütleb ta: "God's not a woman, he's a big white guy in the sky, and the deserts are reflections of his eyes".
Kokkuvõttes tunnen end egiptuse mütoloogias veel ebakindlalt ja hea meelega loeks veel ja sügavuti. Väga õhukeste sissejuhatustega ongi nii, et parimal juhul nad äratavad huvi teema vastu.

0 comments:

Post a Comment