·

·

Power Reading


Rick Ostrov - Power Reading: The Best Course on Speedreading and Comprehension Improvement Ever Developed! Education press, 2003. 240 lk

Seda raamatut lugema asudes jätsin kaanepildi ja autoriõiguste osa vahele, sest nende poole pöördun nagunii siis, kui arvustust kirjutama hakkan. Seekord pidin üllatuma, sest raamatu alamtiitel võttis mul sõnad suust: seni läbi loetud kiirlugemisraamatutest on see kõige parem. Järgnevalt selgitan miks ja pean nentima, et põhiargumendid langevad valdkonda "mida see raamat ei sisalda" selmet "mida see raamat sisaldab".
Näidistekstid. None of that. Igas kiirlugemise raamatus on oma esialgse kiiruse mõõtmiseks vahendid, aga selles raamatus on meetod kõige lollikindlam: arvutad kokku sõnad mille lugesid 10 minutiga läbi vabalt valitud raamatust ja jagad saadud sõnade arvu kümnega, et saada teada oma wpm. Autor soovitab lugeda raamatuid, mis sulle endale huvi pakub. Soovitab ka omalt poolt päris asjalikke teoseid, millest mõned ühilduvad kiirlugemise valdkonnaga ja mõned on lihtsalt (hea) klassika (nagu Animal Farm).
Enesereklaam. Autor kasutab sõnu Power Reading nii harva või siis nii kavalalt, et need ei hakka silmade ees virvendama ega häirima.
Lakkamatu eneseõigustus ja tõestamine. Realistlikult tunnistatakse, et kiirlugemise tehnika selgekssaamine võtab mitu kuud tihedat praktiseerimist ja enamus kes kursustel saavadki selle selgeks, unustavad seda jätkuvalt kasutada. Ja paljud muidugi annavad alla.
Suured numbrid. Senised raamatud on kiidelnud üha suuremate ja suuremate lugemiskiirustega. Mõned ütlevad, et 1200 on parim, mõned tõstavad seda 1500-ni ja üks lubas isegi 25 000 sõna minutis (ja jättis mainimata, et seda suutis keegi autistic savant?) Rick Ostrov annab mõistliku numbri: kui suudad oma lugemiskiiruse tõsta 300-lt 900-le, oled juba väga kiire lugeja (see on 2-4 lehekülge minutis). Üle selle tähendab juba millegi vahelejätmist ja selle poolt see autor väga ei ole. Ta rõhutab, et kiirlugemine peaks täiendama, mitte asendama normaalset lugemist. Lemmikuid (neid nauditavaid raamatuid) tuleks lugeda aeglaselt. Üldse, kiiruse valimine on tähtis aspekt kiirlugemise juures ja erinevad lõigud/peatükid väärivad erinevaid lugemiskiirusi.
Väga heaks märgiks pean ka seda, et pisut enne raamatu lõppu mainib ta ka kaasaegseid populaarsemaid kiirlugemisraamatuid. See on midagi, mille tegemist eelnevad program, system vms. nimetust kandvad teosed pole vististi ärilistel põhjustel endale lubanud.
Järgnevalt tsiteerin katkendit sellest raamatust, mis minu jaoks seostab (kiir)lugemise semiootikaga:
"To a large extent, reading is working with codes. Each symbol stands for something. The author has encoded the information in words and you must decode it. Look these words (e.g. codes, symbols) up in your dictionary if you're not sure what I mean, because it's the key to our code.
Your ease of understanding is your key. If the material makes sense and you can follow it well, then you probably are understanding it correctly. You are decoding it correctly and getting the message. This does not necessarily make what you are reading true, as we shall see later, but it does indiate that you are correctly understanding what the author is saying. The final test of your understanding is how well you can use what you have read.
Vocabulary is your key to accurate reading. Everything said here is generally applicable to all communication. It can help you communicate in listening, speaking and writing as well as reading."

Senistest kiirlugemisraamatutest on see ainus mida loeksin uuesti, kui tuleb aeg korrata.

0 comments:

Post a Comment