·

·

Ancient Egyptians For Dummies


Charlotte Booth - Ancient Egyptians For Dummies. John Wiley & Sons, 2007. 384 lk

For Dummies raamatutest mida seni lugenud olen, on see olnud kõige kasulikum. A Very Short Introduction raamatud andsid mingisuguse üldpildi, For Dummies aitas seda detailsemaks muuta. Järgmistelt selleteemalistelt raamatutelt ootan informatsiooni, mis täpsustaks seniseid teadmisi veel enam. Tegin käesolevast raamatust rohkesti ülestähendusi.
Erinevalt populaarsest arvamusest ei ehitanud püramiide (ainult) orjad. Egiptuse viljakas maa asus Niiluse orus, mis olulise osa aastast oli üleujutatud. Talupoegadel oli vähe teha sel ajal kui nende põllumaad kattis meetrikõrgune veekiht ja nad käisid elatise teenimiseks püramiide ehitamas. Seal surid nad tihtipeale veepuudusesse, kuumapistesse või sattusid nomaadlike hõimude ohvriks. Ainus mida nad püramiidide ehitamisest said oli ära elamine - magamisase ja toit.
Prostituutide meetoditest on (vist roomlaste poolt) salvestatud mõned detailid. Näiteks kirjutasid mõned neist oma sandaalitaldadesse meelitavaid sõnumeid nagu "järgne mulle", mis mudas kõndides jättis eristatava raja.
Egiptuses olid ka professionaalsed leinajad e naised, kes palgati nutma, loopima liiva, rebima oma riideid ja kratsima oma põskesid. Mulle on jutustatud, et taolisi "leinanaisi" oli vene matusekultuuris palju. Nüüd tean, kust see komme pärineb.
Veel üks põhjus, miks kuningate nimekirju tuleb kombineerida, et saada täpsemat tulemust: ebameeldivate kuningate nimesid kustutati nimekirjadest! Neid nimekirju on kokku seitse. Mõnel kuningal oli ka paha komme kuulutada mõni hiiglaslik ehitis endale kuuluvaks, eemaldades eelmise kuninga sümboolika, asendades selle enda omaga. Ramses III oli kaval ja trotsis seda, süvendadaes oma insignia relieefe poole meetri sügavusteks.
Hambaravi suhtes oli iidsetel egiptlastel nii hea kui ka halb aspekt. Hea oli see, et neil ei olnud kaariest, kuna nad ei söönud suhkurt. Halb oli see, et nende toidus oli (tänu tuulele või kehvadele toiduvalmistamise meetoditele) nii palju liiva ja muud kõrbeprahti (nt Amphibole), et nende hambad kulusid olematuteks (autš).
Inimene koosnes egiptuse mütoloogias väidetavalt kuuest osisest, mis surma korral eraldusid ja taassünniks tuli need jälle ühendada: (1) ka - elujõud mis pani inimese liikuma nagu patareid mänguasja; (2) ba - isiksus, mida kujutatakse inimpealise linnuna; (3) akh - hing mis tekkis ba ja ka ühinemisel (see oli ilmselt see osa, mis magades käis tööd tegemas või inimesi aitamas); (4) nimi - igaveseks eluks peavad elavad inimesed seda korrutama (keeping your name alive); (5) vari - midagi seoses päikesekultusega; (6) füüsiline keha.
Hieroglüüfide lugemisel pole kindlat suunda. Neid tuleb lugeda selle järgi, kuhu poole näod hieroglüüfidel vaatavad.
Vana-Egiptuse obeliske on tänapäeval alles täpselt 30 ja ainult 7 neist on Egiptuses. 13 tükki on Roomas ja 10 on üle maailma ära jaotatud (Paris, London, New York jne).
Nefertiti kohta teatakse ainult tänu sellele, et kõikidest Vana-Egiptuse kuningatest kirjutati just tema abikaasast kõige rohkem. Nefertiti ise jäi 13ndal abieluaastal salaäraselt kaduma. Tema büsti seostatakse temaga ainult tänu omapärasele kroonile, mida kirjutistest kujutatakse vaid teda kandmas.

0 comments:

Post a Comment