·

·

How to read faster and recall more


Gordon Wainwright - Hot to read faster and recall more: Learn the art of speed reading with maximum recall. How To Books, 2007. 129 lk

See lühike juhend kirjutati sama mehe poolt, kes kirjutas "Teach Yourself" seeria raamatu kehakeelest. Kumbki neist polnud eriliselt hea lugemine, kuid see raamat kaotas juba esimeste peatükkidega minu austuse tänu sellele, et sisaldab väga rumalat ülesehituse apsakat. Harjutustekstile järgneb harjutustekst ilma, et vahepeal oleks jagatud informatsiooni selle kohta kuidas kiiremini lugeda. Positiivsest vaimsest suhtumise, enesekindluse ja uute prillide vajalikkusest teadmine ei aita lugemiskiirust tõsta.
Raamat on realistlik selles suhtes, et kiirusi ei ülistata taevani. Autori enda tippkiirus on tema sõnul 600 sõna minutis 70% arusaamisega.
Ühes katses soovitab ta lugeda mõnda kaua järjekorras oodanud lugemismaterjali nii kiiresti kui silmad teksti vaadata suudavad ja siis koostada mandala kinnipüütud informatsioonist. Moraal: pole võimalik lugeda midagi nii, et mitte midagi ei jää meelde.
Skimming on selle autori käsitluses isegi kasulik asi ja ta on selle positiivsed kasutusalad jaganud kolmeks valdkonnaks: previewing, locating ja sampling. Neist toob ta ka näiteid kuidas kasutada.
Raamat lõppeb tsitaadiga, mida kiirlugemisraamatutes kohtan juba vähemalt kolmandat korda: "Some books are to be tasted, others to be swallower, and some few to be chewed and digested." Seda raamatut tuleks pigem maitsta või neelata kui läbi närida ja seedida - see lihtsalt ei ole seda väärt.

0 comments:

Post a Comment