·

·

Communicative act of request


Natalja Zagura - The functional and formal aspects of the communicative act of request in interlanguage: English and Estonian in institutional context. Master's Thesis. Tartu, 2006. 146 lk

Supervisor: Prof. Krista Vogelberg

On ainult kohane, et lõpetan selle dissertatsiooni lugemist ja teen kokkuvõtte kohe pärast Krista Vogelbergi kultuuridevahelise kommunikatsiooni loengut. Vogelberg on selle dissertatsiooni juhendaja ja oma loengus kasutas ta mitmeid väljendeid ja autoreid, mis sellest dissertatsioonist olid mulle tuttavad. Põhilised neist on conversational analysis (loengus ütles ta "konversatsioonianalüüs") ja emic (kultuuridevaheline, universaalseid seoseid uuriv). Kolmas sõna mida töös esines tihti, aga loengus õnneks mitte nii palju, oli illocutionary (illokutiivne akt, lausumisega sooritatav tegu), mille asemel loengus tääkis ta kõneaktist.
Töö uurib vestlusenalüüsi välistudengite jm karvaste-suleliste vahel. Seda suuresti lingvistilisest-pragmaatilisest seisukohast, märkides mitteverbaalsetest suhtlusaspektidest vaid kahte (social distance ja social context), millest töös endas oli vähe juttu. Täiesti uus sõna minu jaoks oli infelicitous - inappropriate, ill-chosen, not happy, unfortunate.
Üles tähendasin ühe katkendi: "Pragmalinguistic characteristics of their speech, that is, they attempt to convey the intended meaning (including communicative functions, attitudes and propositions)". Mõiste propositional on minu uurimustöös ka oluline. Ning selle definitsioonid on:
1. Nõustumiseks välja pakutud plaan, ettepanek
2. Tegelemist nõudev asi, ülesanne
3. Isikliku tehingu pakkumine, eriti seksuaalse vahekorra pakkumine
4. Teema, arutlemiseks või analüüsimiseks
5. loogika; a) väide mis kinnitab või lükkab midagi ümber; b) sellise väite väljendatud tähendus, vastandina sellele, kuidas seda väljendati.
6. Matemaatiline teoreem
Sain sellest tööst teada, et Vogelberg kas ise seda teinud või innustanud oma õpilasi salaja lindistama tudengitevahelisi vestlusi.
Veel tahan siia rivistada raamatuid, mida ma võiksin kunagi lugeda:
Erving Goffman - The presentation of self in everyday life
Erving Goffman - Interaction ritual : essays on face-to-face behavior
Jürgen Habermas - Moral consciuosness and communicative action
Kenneth L. Pike - Language in relation to a unified theory of the structure of human behavior
John R. Searle - Speech acts : an essay in the philosophy of language

1 comments:

Unknown said...

Teadmiseks: õige termin on "conversation analysis", mitte "conversational analysis".
Teiseks, K. Vogelberg on antud magistritööga seotud vaid niipalju, et tema nimi on töö tiitellehele märgitud. Ühtegi töö mustandit polnud ta lugenud ega pole kindlasti kedagi innustanud kellegi kõnet salaja lindistama. Seega ei tasu tausta teadmata järeldusi teha.
Kolmandaks, pole võimalik, et 146 lk pikk töö täiesti perfektne oleks ja kõik laused oleksid perfektselt selged täislaused. Või on äkki Teie dissertatsioon täiesti veatu?

Post a Comment