·

·

Keha ja tema isiksus


Keha ja tema isiksus. Koostanud Talis Bachmann. Ilo, 2010. 231 lk

Tutvustasin emale Ekmani emotsioonitesti ja ta oli neist asjadest üpris teadlik. Ütles, et loeb sel teemal praegu raamatut. Milline excitement! Haarasin kohe kätte selle väikeseformaadise, aga üpris paksu (sh paksude kaantega) raamatu ja lugesin läbi. See oli kräpp ja nüüd ma olen Bachmannis pettunud. Kui näpud põhjas, siis kõlbab kõigest tekstid tõlkida ja netist pildid võtta? Nüüd pean Tartusse naastes lugema veel mõne tema teose - soovitatavalt mõne akadeemilisema. Kui kõik tema raamatud on sellised - populaarses laadis - võib temast vabalt saada see uurija, keda ma edaspidi dissin.
Lisaks kõigele muule pean ma nüüd oma blogisse lisama veel ühe kasutu sildi: füsiognoomia. Raamat kõneles veel ka frenoloogiast, kriminoloogilisest antropoloogiast jm keeruliste nimedega asjadega, mis kõik viitasid bioloogilisele determinismile. Viimane on sotsiaalpsühholoogia õpiku sõnaseletuses "reduktsionistliku mõtteviisi koolkond, mis väidab, et bioloogilised tegurid võivad olla igasuguse olulise inimliku tegevuse ja mõtlemise põhjustajaks ning täielikuks seletuseks; nende hulka võivad kuuluda geneetilised või pseudogeneetilised tegurid ja muud füsioloogilised tegurid, nagu näiteks hormoonid (adrenaliin, östrogeen) või aju orgaanilised kahjustused." Üks sõbranna ütles väga tabavalt ära kõik, mida selle kohta teada on vaja: "bioloogiline determinism on paha".
See raamat sisaldab, nagu Bachmann ise lõppsõnas tunnistab, sotsiaalseid müüte. Raamatu nimi ütleb päris otsekoheselt, et see raamat uurib inimkeha (väljanägemist, ülesehitust) ja isiksuse vahelist seost. Enamus sellest on kas juba mingil moel ümber lükatud või LIHTSALT NÕUAB JA OOTAB, et keegi tuleks ja ümber lükkaks. Feromoonidest on pajatatud niivõrd täpselt, lausa valkude ühendumise tasemel, et tundub isegi usutavana. Igatahes, kui soovid teada, mida sinu nimetissõrme pikkus ütleb sinu isiksuse ja "suhtlemisvõimaluste" kohta, siis see on raamat just sinule!
Kehakeelest on raamatus nii palju: "omadused, mis on tuletatavad dünaamilisest infost, nagu liigutuste kiirus, käeliigutuste sagedus, pealiigutuste sagedus, iseenda puudutamise sagedus (autokontakt), jalatõste eripära kõndimisel, kätega laiutamine, sammupikkus, kõnni plastilisus."
Pisut uurimist vajab üheksa "näo dünaamika tüüpi" leidnud Bammes, kelle näoilmete tüpoloogia on kahtlaselt sarnane Ekmani omale (kuigi mainitud on üheksa, esitletakse seitse pilti ja üks neist on neutraalne).
Olen pettunud.

0 comments:

Post a Comment