·

·

Psycholinguistic Matrices


Richard League - Psycholinguistic Matrices: Investigation Into Osgood and Morris. Moutun, 1997. 131 lk

Edited by Thomas A. Sebeok

Leidsin selle teose kataloogiotsingust Osgoodi järgi pärides. Otsisin Ülikooli Raamatukogus taga ja leidsin ta jämeduse järgi paksude raamatute vahele peidetuna. Esimene mõte oli, et see raamat on kohutavalt vana. Kaas on kõvast papist ja natuke kattekilet on sellelt papilt maha kraabitud. Ta on ainus koopia. Lugema asudes üllatusin, et see raamat on seotud väga mõjukate semiootikutega nagu seda on Thomas Sebeok ja Charles Morris.
Raamat räägib sõnade semantilisest ruumis, mis Osgoodi definitsiooni järgi jaguneb kolmeks tähenduslikuks dimensiooniks. Mingi fraasi või lause semantika sõltub sõnade järjekorrast, sõnade valikust ja teistest fraasidest ja lausetest mis pakuvad laiemat leksikaalset konteksti. Semantiline telg hoiustab sõnade võimalikke tähendusi, millest valitakse üks sõltuvalt positsioonist teiste telgede suhtes. Sõnadel on lausetes ja kõnes funktsioon mis toetab üksteist ja millel on vaevuhoomatav aga tahtlik mõju. Sõnade funktsionaalne telg lisab neile selle, mida nad teevad, annab neile eesmärgi, kinnitab nad välise - asjade - maailma või sisemise - ideede - maailma külge. Temaatilised (või tekstuaalsed) sõnad lisavad sõnumile ühtsuse või üleüldise tunde. Temaatilised sõnad võivad kombineeruda, et lisada nägemusi, jutustada lugu või pürgida eesmäri poole. Teemad võivad olla kontrastsed, nagu valgus ja pimedus või hea ja halb. Nad võivad olla teemakohased, kõneledes lastest või koertest vms.
Raamatu põhiline uurimisvaldkond on semantilise ruumi (semantiline, funktsionaalne ja temaatiline telg) kõrval on semantiline küllastus (satiation või saturation) ehk kognitiivneuroteaduse fenomen milles sõnade kordamine põhjustab sõnade ajutist tähenduse kadumist (kuulaja jaoks). Raamat sisaldab kolme uurimustööd sel teemal ja ainus reaalselt põnev hetk oli siis, kui katsealustel lasti 15 korda korrata mitmeid sõnu. See oli minu jaoks põnev, sest üks neist sõnadest oli negro ja teine oli nu-ka. Esimene on halvustav sõna mustanahalistele, mida USA kultuuriruumis kasutab stereotüüpne valgenahaline ja teine on omamehelik släng mida teatud tingimustel kasutavad mustanahalised (kõige eredamalt kasutas just seda hääldust räppar Ol' Dirty Bastard).

0 comments:

Post a Comment