·

·

Use Your Memory


Tony Buzan - Use Your Memory. Guild Publishing London, 1986. 177 lk

Raamatu algus hämmastab sellega, et ühelt rotilt võetud ajurakud hakkasid teise roti ajju asetatuna toimima ja mingisugused oskused kandusid esimeselt rotilt teisele üle. See on kuidagi hirmutav teadmine.
Värvid, kujutlusvõime, rütm, liikumine, tajud, seks, järjestamine, numbrid ja dimensioonid aitavad asju paremini meelde jätta. Seega värviküllas seksuaalfantaasia, milles liikumised ruumis on tähistatud numbritega, on parim meetod millegi meelde jätmiseks :D
Põhilised mäluprintsiibid on järgnevad: imagination, association, exaggeration, contradiction (making mental images smaller), absurdity (using your sense of the surrealistically ridiculous), humour, colour, rhythm, movement, taste, touch, smell, sight, hearing, sensuality (involving as many of your basic senses as possible), sexuality, order and sequence, number, substitution (replacing one image with another - for example, the number 2 with a swan).
The Peg System on see, mida Peased propageerisid oma mäluraamatus: seostad numbri mingi pildi/kuju/märgiga ja siis jätad sõnu/asju/nähtusi meelde nii, et ühendad neid võimalikult meeldejäävalt. Kui number üks on vilistamine ja meelde tuleb jätta sõna nascent, siis võib ette kujutada vilistavat vastsündinut. The Number-Rhyme System on sarnane, aga numbri ja nähtuse seos ei ole kujundiline, vaid riim (5 - hive).
The Roman Room System on sisuliselt mäletamist vajavate asjade seostamine asjadega, mis asuvad kujuteldavas toas/majas.
The Major System tuleks kasuks, kui mul oleks vaja palju pikki arve meelde jätta. Õnneks praegu mul sellist vajadust ei ole ja säästan end sellest asjast.

Seda raamatut lugedes tuli mul mõte seostada anekdoote semiootikaga - ehk aitaks humoorikate narratiivide ja keeruliste kontseptide seostamine mõlemaid paremini meelde jätta?

Unenägude meenutamise kohta ütleb ta kõrge modaalsusega, et kui enne igat magamaminekut korrutad endale "ma mäletan oma unenägu" ja valmistad end niimoodi ette, siis kolme nädalaga peaks õnnestuma esimene unenägu "kinni püüda". Ta ütleb, et see protsess on eksimatu.

Bibliograafias on üks Endel Tulvingu artikkel.

ad nauseam - tülgastuseni

0 comments:

Post a Comment