·

·

Semiootika alused


John Deeley - Semiootika alused. Tõlkinud Kati Lindström. Tartu Ülikooli Kirjastus, 2009. 268 lk

Käesolevas blogis on see esimene (aga kohe kindlasti mitte viimane) juhtum, kui samast raamatust on kaks postitust. Praegu veel erinevates keeltes. Inglisekeelse versiooni kokkuvõte asub siin.

Eesti keeles on see raamat küll kergemini loetav, aga mitte oluliselt paremini mõistetav. Pärast lugemist on sama tunne, mis pärast inglisekeelse versiooni lugemist: pea on paksult täis uusi ja näiliselt kasutuid seoseid. Läbivateks nimedeks on Peirce, Saussure, Barthes, Poinsot, Kant, Sebeok, Uexküll, Locke, Descartes, Aquinas ja Tarasti. Viimane muideks oli vist neljapäeval Tartus konverentsil (Märkus endale: loe meili igal hommikul!) Raamat tundus keeruline, sest praegu pole ma veel ühegi siit väga tuttav (tean neist kõigist midagi, aga mitte märkimisväärselt).
Meeldis märgi definitsioon, mis kõlab järgnevalt: "Märk on iga asi mis tähistab midagi muud kui ta ise". Meeldis ka Poinsoti üleva (transendentse) ja ontoloogilise seose eristamiseks toodud näide, mille peaksin siia ka ümber kirjutama, aga praegu lihtsalt ei viitsi.
Kokkuvõttes on raske eristada neilt lehekülgedelt seda, mis on oluline ja mis ei ole. Arvatavasti mõistan kõigest sellest aasta või heal juhul isegi mõne kuu pärast palju rohkem. Olen küll lugenud ja kahes erinevas keeles, aga tunnen vajadust lugeda uuesti. Ja mille kuradi pärast alustan ma üldse semiootika õppimist keerulistest raamatutest, mitte Cobley koomiksist?

0 comments:

Post a Comment