·

·

Ülekuulatava kehakeele jälgimise metoodika

Anne Tuurand - Ülekuulatava kehakeele jälgimise metoodika. Tallinn, 1999. 28 lk

Bachmanni raamat lähtus samuti õiguspsühholoogiast. Ja Katrin Aaslaidi lõputöö empiiriline osa uurimus ka valetamist. Jääb mulje, et eestlased kehakeelega targemat ei oskagi pihta hakata, kui üksteist (veel võimsama vahendiga) kahtlustada.
See kokkuvõtlik traktaat on vististi Anne enda kulude ja kirjadega trükitud ("Anne Tuurand, 1999. Autorikirjastus"). Mahu poolest võiks see olla lõputöö, aga selle asja avaldamise ajal oli Tuurand 52aastane (leidsin kontakti otsides tema cv). Sisu poolest ei oska/taha kommenteerida (kõik on tuttav). Kasutatud kirjanduses on Julius Fast, C.E. Izard, G. I. Nierenberg, Allan Pease ja pisut huvitavamast valikust mingisugused saksa nimed ja paar psühholoogilist teost sellest ajast, kui Tuurand ülikooli lõpetas: Thieremanni "Symbolic Behavior" (1968) ja Anthony Storri "Human Agression" (1970). Kui ma 30 aasta pärast ikka veel Navarrot, Bowdenit ja Driverit tsiteerin, siis palun halastage ja lubage üks kuul läbi mu oimu.
Mis on selle töö juures minu jaoks väärtuslikud, on struktuur ja keelekasutus. Kuna see on mõeldud kriminaalasja eeluurimise ülekuulamise täiustamiseks, siis on kehakeelemärgid jaotataud kolme kategooriasse: süüta, süüdi ja koostööst keelduvate tunnistajate käitumiseks. Need omakorda jagunevad mingisugusteks ähmasteks emotsioonideks:
  • Süüta: koostöövalmidus, usaldav hoiak, avatus, siirus;
  • Süüdi: tõrjuv hoiak, kaitseseisund, umbusaldus, valvelolek, vaenulikkus, salatsemine, valetamine, demonstratiivne käitumine (valetamise varjamiseks), rahutus, ärevus, pingeseisund, varjatud kartus, hirm, allasurutud viha;
  • Koostööst keelduv: uurija umbusaldamine, kättemaksukartus, ükskõiksus, tundevaesus, trotslik, isemeelne keeldumine.

Minu jaoks uudsed tõlkesõnad:
mittesõnalised signaalid - nonverbal signals;
emotsioonide reflektoorne iseloom - reflective nature of emotions;
sõnatud väljendumisvahendid - nonverbal expressions;
üksikliigutused - single movements;
žestiklastrid - gesture clusters;
tundeseisund - affective state;
näopuudutamisliigutused - facial touch;

0 comments:

Post a Comment