·

·

Valetamise märgid


Talis Bachmann - Valetamise märgid: Kuidas tunda ära valetamist. Äripäev, 2008. 148 lk

Tartu Ülikooli kognitiivse ja õiguspsühholoogiat jprofessor Talis Bachmann kirjutas raamatu valetamise psühhofüsioloogilistest nähtudest (nö valetamise "märkidest") ja avaldas selle läbi Äripäeva. Tartu Ülikooli raamatukogu koopia seisab hoidlas.
Iseenesest tore, et kodumaal seda teemat lahatud on, aga midagi olulist uut sellest teada ei saanud. Kõige üldtuntumad ebamugavusele osutavad kehakeelemärgid, midagi Ekmani näoilmetest, valedetektori ajaloost, neuroteaduslikest uurimustest ja füsiognoomiast. Järeldus ikkagi sama: selget, üheselt tunnustatavat, märki valetamist ei ole. See teos uurib usaldusväärsust ja ausust - the brilliant conclusion is that if you shave and dress well, people will automaticly trust you more.
Huvitavaim asi selle raamatu juures oli eesti keel. Olen eesti keelset kirjandust kehakeele alal lugenud väga vähe ja mõned lihtsad asjad ikka veel üllatavad mind. Näiteks "sõnatu suhtlemine" või "sõnatu keele märgid" või "mitteverbaalsed indikaatorid". Eesti keeles kõlab kõik see niivõrd külmalt ja tehniliselt. Vähemalt olen nüüd teadlik, millisel määral see tegelane kehakeelt on uurinud ja (endale arusaadavasse keelde) tõlgendanud.

0 comments:

Post a Comment